SF6 Gaz Maskesi

Sülfür Hekzaflorür SF6 Gazı

Kullanım alanı : Elektrik sektöründe gerilim hatlarında oluşabilecek olan elektrik arklarının kesilmesini sağlamak amacıyla kullanılabildiği gibi, plazmalarda besleyeci gaz olarak, magnezyum ve alüminyum dökümlerde koruyucu gaz olarak kullanımına sıkça rastlanır. SF6 gaz karışımları ses absorpsiyonunu arttırarak, cam sanayinde izolasyon amaçlı kullanıldığı gibi, medikal alanda göz ve kulak hastalıklarının teşhisinde yararlanılan ultrasonik testlerde de kullanılabilir.
SF6 gazı, alev almaz, renksiz, kokusuz, zehirsiz, havadan 5 kere daha ağır ve kimyasal bakımdan son derece kararlı bir gazdır. %20 oksijen ve %80 saf SF6 karışımının olumsuz bir etki yaratmadan solunması çok ciddi risk yaratmayabilir. Havadan 5 kat ağır olduğundan atmosfere salındığından çukur yerlere dolma eğilimindedir.

Bu gazın ciğerlerde kalmasını önlemek için muhakkak derin derin nefes alıp vermeleri gerekir. Aslında, bu gazları soluyup tuhaf sesler çıkararak eğlenenlerin sağlıkları tehdit altındadır; çünkü havadan daha ağır gazlar, solunduklarında ciğerlerin diplerine yerleştiklerinden dolayı çıkarılması zordur ve kalıcı solunum zorluğu meydana gelebilir.

Bu ürünle ilgili yapılan bakım ve onarım çalışmalarında dikkat edilecek hususlar özetle; Ürünün ana riski ortamda oksijen azalmasına ve boğulmaya sebebiyet vermesidir. Bu nedenle yapılacak çalışmalarda klasik tip gaz maskesi nefes almayı daha da zorlaştırabileceği için bunun yerine dışarıdan oksijen tüplü destekli gaz maskesi kullanılmasıdır.  

Tehlikelerin Tanıtımı : Kokusuz, renksiz, parlayıcı olmayan sıvılaştırılmış gazdır. Basit boğucudur. Bu ürün oksijen içermez ve kapalı alanda tahliye olursa, boğulmaya neden olabilir. Ortamdaki oksijen seviyelerini %19.5’in üzerinde olmasını sağlayın. 204 °C’nin üstündeki sıcaklıklarda toksik florür bileşenlerine ayrışır. Basınçlı gazdır. 50 °C’nin altında kullanılmalı ve muhafaza edilmelidir.

Göze etkileri : Ürün ile temas doku donmasına neden olabilir.

Cilde etkileri : Hızla buharlaşan sıvı ile temas soğuk yanığına neden olabilir. Soğuk yanığı etkileri cilt renginin gri veya beyaza dönüşmesi ve ciltte su toplaması meydana gelmesidir.

Yutma etkileri : Mideye gitme olasılığı düşüktür. Sıvı ile temas doku donmasına neden olur.

Solunuma etkileri : Ürün zehirleyici etkisi olmayan boğucu bir gazdır. Boğucu gazların neden olduğu oksijen yetersizliğinin etkileri şunlardır:  Hızlı solunum, idrakte azalma, adale koordinasyonunda bozukluk, yanlış karar verme, tüm algılamalarda azalma, duygusal dengesizlik ve yorgunluk.

Boğulma etkisi ilerledikçe, mide bulantısı ve kusma, yere yıkılma ve bilinç kaybı olabilir ve daha sonra kasılma, koma ve ölümle sonuçlanabilir.

Gebelik sırasında oksijen yetersizliği insanlarda ve deney hayvanlarında anormal gelişmelere neden olmuştur.

İlk Yardım Tedbirleri

Gözler : Doktor tavsiyesi olmadan gözlere merhem veya yağ sürülmemelidir.

Hızla buharlaşan sıvı nedeni ile doku donması veya soğuk yanığı meydana gelirse, GÖZLER SICAK SU HATTA ILIK SU İLE BİLE YIKANMAMALIDIR. Etkilenen kişi etki kaynağından  uzaklaştırılmalıdır.

Göz kapakları iyice açılıp, sıvının buharlaşması sağlanmalıdır. Ağrı varsa, hasta tedavi ve takip için göz doktoruna gönderilmelidir. Hasta ışığa bakamıyorsa, gözleri hafif bir bant ile kapatılmalıdır.

Cilt : Cilt yolu ile temas veya soğuk yanığı durumunda: sıvı bulaşmış elbise çıkarılmalı ve etkilenen bölgeler ılık suya tutulmalıdır. SICAK SU KULLANILMAMALIDIR. Eğer soğuk yanığından sonra cilt yüzeyi su toplamış veya derin doku donması oluşmuşsa, hasta derhal bir doktora gösterilmelidir.

Yutma : Normal koşullarda yutma olası değildir. Eğer soğuk yanığından sonra cilt yüzeyinde su toplamış veya ciltte doku donması oluşmuşsa, hasta derhal bir doktora gösterilmelidir.

Solunum : AŞIRI MARUZ KALINAN TÜM VAKALARDA DERHAL TIBBİ MÜDAHALEDE BULUNULMASI ZORUNLUDUR. KURTARMA PERSONELİNDE SOLUNUM CİHAZI BULUNMALIDIR. Etkilenen kişiye yardım edilerek gazla kirlenmemiş bir alana götürmeli ve temiz hava solunması sağlanmalıdır.

Gazla kirlenmiş alandan çabuk uzaklaşmak çok önemlidir ve eğer nefes alma durursa suni solunum ve oksijen takviyesi uygulanmalıdır. Daha sonraki tedavi semptomatik ve destek tedavi olmalıdır.

Sülfür HekzaflorürYangın ve patlama tehlikesi Alevlenmez. Yangın koşulları altında yüksek sıcaklıklarda toksik sülfür oksitlere ve florür bileşenlerine ayrışabilir. Yangın ortamında tüp sıcaklığa bağlı artan basınçtan dolayı şiddetle patlayabilir.

Yangın ile mücadele talimatı

Yangın ile mücadele ekibi oksijen tüplü solunum koruma cihazı takmalı ve aleve dayanıklı elbise giymelidir. Yangına maruz kalan tüpler, alevler söndükten sonra, bir süre daha su sıkılarak soğutulmaya devam edilmelidir.

Kaza Sonucu Yayılmaya Karşı Tedbirler

Etkilenen alandan tüm personel tahliye edilmelidir. Yeterli havalandırmanın sağlandığından emin olunmalıdır. Uygun koruyucu donanım kullanılmalıdır. Sadece iyice havalandırılan yerlerde kullanılmalıdır.

Çalışma sırasında maruz kalma kontrolleri Havadaki sülfür hekzaflorür oranını maruz kalma sınırları içinde tutabilmek ve oksijen seviyesinin %19.5’in altına düşmesine neden olabilecek yüksek konsantrasyonda sülfür hekzaflorür birikimini önlemek için uygun havalandırma yapılmalıdır.

Gözlerin/yüzün korunması

İşe uygun koruyucu yüz siperi veya gözlük kullanılmalıdır.

Cildin korunması, İşe uygun malzemeden yapılmış koruyucu eldiven kullanılmalıdır.

Gebelik sırasında oksijen eksikliği insanlarda ve deney hayvanlarında gelişim bozukluklarına neden olmuştur.

Bu belgenin hazırlanışında mümkün olduğunca özen gösterilmesine rağmen herhangi bir garanti verilmesi ve burada bulunan bilgilerin doğru ve eksiksiz olmalarına ilişkin bir iddiada bulunulması söz konusu değildir. Bu bilgilerin kullanıcının amaçlarına uygunluğu ile ilgili veya kullanımından doğan sonuçlardan dolayı hiçbir sorumluluk kabul etmeyiz. Gerçek ve/veya tüzel kişiler buradaki bilgilerin kendi özel amaçlarına uygunluğu konusunda kendileri karar vermelidir.